Thursday, September 24, 2015

Bahagia dari Allah

"Bahagia itu bermula dari hati. Hati yang kenal Allah. Tiada yang boleh beri bahagia, selain dari Allah,"

"Kesilapan besar kita bila mengharapkan kebahagiaan sepenuhnya daripada pasangan apabila berumah tangga,"

"Memang kita perlu berusaha untuk mendapatkan pasangan yang baik dan mengharapkan kebahagiaan, Namun harapan itu tidak boleh berganjak atau melebihi Allah walaupun sedikit. Bukan pasangan yang memberi bahagia, tapi Allah,"

"Bahagia itu bila masing-masing tahu untuk tunduk dan cinta pada Allah. Tiada yang boleh tahan bila Allah mahu berikan bahagia,"

"Orang dahulu berumah tangga sebab mahu bawa pasangan pada Allah. Mahu bawa ke syurga Allah. Itulah segalanya,"

"Ada orang mendapat pasangan yang tidak baik, tidak seperti yang diimpikan. Allah takdirkan begitu dalam hidupnya. Allah mahu dia kembali kepada Allah, bimbing pasangan ke syurga Allah,"

"Rumah Nabi SAW ada suasana ingat memperingati tentang kebesaran Allah. Dalam rumah tangga kita hari ini, hidupkan suasana ta'lim dalam rumah. Baca hadis-hadis dan kisah nabi. Hiduplah dengan amal ibadat dalam keluarga,"

"Bagi yang lelaki, solat berjemaah di masjid. Perempuan pula solat di awal waktu. Kejut pasangan untuk bangun tahajud bersama-sama dan berjemaah. Berlumba-lumba buat kebaikan. Doa mendoakan kerana Allah. Sebut nama pasangan dan ahli keluarga kerana Allah,"

"Tidak pernah kecewa sebuah keluarga yang membawa sunnah Nabi SAW. Tiada yang boleh beri bahagia selain dari Allah."

(Al Fadhil Ustaz Ebit Lew, Seminar Keluarga Sunnah 4.0 UPM)p/s : Terus-menerus berdoa. Tak kira waktu susah mahu pun senang. Dalam kelapangan dapat duduk dalam majlis ilmu, Allah yang izin dan beri kekuatan untuk duduk di situ. Ilmu itu perlu terus mengalir ke hati untuk diamalkan. Buat diriku yang selalu lupa.

No comments:

Post a Comment